Resepi Perantau 5 - Meehoon Sup

Semalam masa kat Study Circle minggu ke-4 makan pasta sup sedap Kak Nor buat. So hari ini teringin jugak nak makan sup2 juga, so buatlah meehoon sup ni. Resepi campur2 testing sendiri. Verdictnya: Marvelous, habislah 3 pinggan sekali makan..he..he..he.

Bahan2:
Utk Sup
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Ayam
Kiub ayam Maggi (Import dr Malaysia)
Cendawan Shitake (direndam dan dipotong kecil2)
Carrot & sayuran lain
Sos lada hitam
Serbuk lada hitam
Daun sup/bawang
Meehoon

Cara2:
Celur Meehoon dlm air panas & toskan
Tumis bawang merah, putih dan halia
Tambah ayam dan cendawan shitake
Letak air & Kiub ayam
Letak sos lada hitam
Letak carrot, cauliflower etc
Sedikit serbuk lada hitam dan garam
Tabur daun sup @ bawang dlm sup

Ok, nak power lagi bila makan bubuh sos cili manis (Lingam ker..Coles ker, suker hatilah)

Comments

Popular Posts