Thursday, June 27, 2013

Bedtime

Saya berasakan salah satu waktu yang paling saya hargai setiap hari dalam kehidupan saya seharian adalah apabila tibanya waktu untuk menidurkan anak-anak saya. Bukanlah kerana saya ‘gembira’ akhirnya mereka berjaya tidur. Percayalah, kadang-kala saya yang tertidur terlebih dahulu daripada mereka. Adakah mereka bergembira sebab saya sudah pun tidur? Itu saya tidak pasti sebab saya telah pun tidur  Sesungguhnya, sekiranya saya berjaya membuatkan mereka tidur menjelang jam 10.30 malam setiap malam, maka itu adalah satu pencapaian yang sangat membanggakan buat saya. Tetapi acapkali, kelihatan seolah-olahnya saya akan tidur sebelum mereka. Haru bukan? haha

Ada 2 perkara yang menyebabkan waktu menjelang tidur ini sangat istimewa buat saya dan bakal saya rindukan apabila mereka meningkat dewasa kelak.



I now have high respect for children's photographer.
I almost go crazy trying to get the 'right' picture.
But I guess,  it was the moment that is the most important :-)

Pertamanya:

Aliyah dan Uwais akan sentiasa berebut hampir setiap malam untuk tidur di salah satu sisi 'ketiak mama'. Sisi satu lagi telah pun dipenuhi kuotanya setelah sekian lama oleh Luqman. Tiada kompromi di situ! Maka hanya tinggal sebelah lengan sahaja, maka mereka berdua perlulah bergilir-gilir. Kadang-kadang bergaduh kerana gilirannya lari ataupun kekerapan yang tidak adil pada pendapat pihak satu lagi. Setiap malam juga saya akan tersenyum-senyum memikirkan apalah yang istimewa sangat lengan mama ini sampai jadi rebutan haha... Suatu malam apabila ditanyakan hal ini, Uwais memberikan jawapan tulus ikhlasnya: “Sebabnya lengan mama ni gemuk dan mama tak marah” hahaha... Baiklah, saya terima jawapan itu dengan hati terbuka dan sedikit syahdu

Keduanya:

Setiap kali menjelang waktu tidur saya cuba juga untuk membaca atau bercerita kepada mereka sepertimana ibu-ibu ‘mat salleh’ yang saya lihat di dalam TV, mahupun buku-buku yang saya baca, namun saya jarang benar mendapat peluang untuk melakukannya dengan kerap. Maka setiap malam sebagai gantinya sebelum mereka terlelap saya anjurkan mereka untuk berkongsi pengalaman dan pemikiran harian mereka dengan saya. Kisah-kisah yang mereka khabarkan pada saya ini kadang-kala tidak akan terluah di waktu siangnya apabila mereka dan saya sendiri sibuk sama ada dengan urusan sekolah, kerja dan rumah.

Contohnya, suatu malam, Aliyah mengisahkan tentang susunan tempat duduknya di dalam van sekolah. Dia merungut kerana dia sentiasa perlu duduk di bahagian belakang van walaupun dia adalah pelajar yang paling awal menaiki van tersebut dan bagaimana ada beberapa rakan yang akan sentiasa 'conquer' untuk duduk dengan rakan-rakan tertentu sahaja. Apabila saya menawarkan diri untuk ‘campur tangan’ dia sekeras-kerasnya menolak tawaran saya, kerana takut rakan-rakan ‘seangkutan’ dengannya itu akan mengetahui bahawa sebarang perubahan tempat duduk itu kelak adalah hasil daripada 'campur-tangan' saya. Dalam diam itu saya terfikir bahawa perkiraan tempat duduk di dalam pengangkutan sekolah pun memerlukan ‘politiking’, hmmm .. sekurang-kurangnya dia telah menolak penggunaan 'kabel' dalam menangani isu-isu itu.

Di suatu malam yang lain pula mereka akan membincangkan tentang apa yang mereka mimpikan malam sebelumnya. Suatu ketika mimpi Uwais berkisarkan kepada watak-watak yang keluar dari dinding, terbang di seluruh tempat dan dia adalah wiranya! Saya merasakan kemungkinan dia terlalu kerap menonton BoBoiBoy pada waktu itu. Namun jalan cerita mimpinya kadang-kadang begitu jelas, sehinggakan saya menyedari bahawa mungkin dia telah menggunakan sebahagian daripada imaginasinya di bahagian-bahagian tertentu penceritaan semula mimpi itu. Tetapi melihatkannya begitu bersemangat dalam menceritakan mimpinya itu, menyebabkan saya tidak dapat tidak turut sama menyelami keseronokan kisah mimpi Uwais itu

Suatu hari nanti, pasti saya akan terkenangkan semua sesi perkongsian waktu tidur dengan mereka ini. Kadang-kadang, saya tertanya-tanya juga apakah mungkin ada yang lebih baik lagi yang saya boleh lakukan bersama mereka. Tetapi apabila difikirkan semula, mungkin yang pentingnya saya menikmati baki hari-hari mereka dengan saya. Sesungguhnya, kelak mereka akan membesar dan mempunyai anak-anak mereka sendiri. Mungkin suatu hari nanti In Sha Allah, mereka akan mempunyai sesi yang sama dengan anak-anak mereka sendiri, dan di tengah-tengah perkongsian itu, ia akan mengingatkan mereka kepada saya. Semoga mereka mendoakan yang terbaik buat saya dan babah mereka, sepertimana kami sentiasa cuba mendoakan yang terbaik buat mereka. Amin :-)

Life As I See It ~ NFN

Tuesday, June 18, 2013

My Drives



As I took to drive down to my hometown again this weekend, I've been pondering upon some of the things I've learnt from this long stretch drive. Over the course of the past 11 years I've taken dozens of trips up and down this stretch of the PLUS highway. Driving on my own through those long hours allow me to stop talking and start thinking and realizing things. And particularly, I realize that:

1) I need to drive through 4 states before I reached my parents place. I dare say of all the highways that I have driven on in Malaysia, the stretch from KL-SP and SP-KL have the most interesting landscape (and the least sleep-inducing haha). You see a combination of all sorts of views, Allah-made and Allah-inspired man-made built ups along the way. Passing through Gunung Semanggul and Gua Tempurung, two of the most dangerous stretch of the highway, gave you a surreal (Read: Spooky too) feeling because they carry some the most beautiful natural landscape of the whole trip. If one follow the speed limit of the two areas to the latter, one may even relax and absorb the breathtaking views :-) As of late PLUS had upgraded their R&R areas into some of the most beautiful R&R of the entire PLUS managed highways. Sg Perak’s Musolla is exquisitely designed, Bukit Gantang’s Rest Areas is calming, Tapah’s is vibrant and Simpang Pulai has one of the best Rojak Singapore I’ve ever tasted and a huge Agro Market. I know that somehow, I am going to miss the drives along this route one day.

2) My patience in dealing with reckless driving on the highways has increased. There’s a slight (for some maybe huge) difference between driving in towns and on the highways. One of the most annoying things that usually happen on the highways is when your car is suddenly being tailed, many times too close for comfort. I know lah I don’t drive a Merc or BMW, but pleaselah have some respect for Malaysian made cars and this particularly nice driver :-P And I thought driving up to 120km an hour is fast enough (well that is the safe limit for not getting a speed trap, but I guess, not too fast and furious enough :-P) One time you looked at the rear mirror there’s no one there and suddenly out of nowhere they are busy flashing their fancy head- lights at you. Duh… In my younger days, I would be mumbling all my negative ‘prayers’ (Read: Maki berhemah) for them – yeah I know, that’s bad. But I was the nice lady-driver whom you head-lighted earlier, so you might as well deserve all those ‘toned-down’ prayers. Nowadays, I just gave way, and thought perhaps their wives wants to give birth to triplets or maybe they need to get to the toilets because depa nak terkucil or their child has puked all over depa, although sometimes, I’m pretty sure they just passed one of these R&R I mentioned above:-P

3) I have a bad back. Driving long hours only intensifies the pain. And I am only 36. I know I need to seriously start taking precautionary measures. Deal with it now, rather than later. And I also know that one more pregnancy is going to take its toll on my back. Sedih… And I hated milk, but I’m not sure apa kena mengena statement tu tadi dgn my back problem. Well, I guess being short can have its disadvantages, especially when it comes to pregnancy. There’s just so much of your back that can hold on to a growing baby. So being short is a disadvantage then? Huh? But wait some will say I am not short. Well let me get this fact through, standing at 5 feet 3 inches, I am the shortest in my family, including my parents. Sedih…again. Still, I am not sure apa kena mengena statement tu tadi dgn my back problem. Maybe I just want to tell people how short (tall) I am :-P Whatever it is, perhaps the time has come for me to give up on all these long drives because it is killing my back! I will surely definitely miss it, even if I feel relieved that I no longer need to do it anymore. Perhaps the time has come to start moving on…Perhaps the time has come to really work on why my heart always do that leap of joy, every time I come down the hilly part of the highway towards the Duta Toll Plaza :-)

Saturday, June 8, 2013

Wedding's Dresscode

Don't they have the same smile? ;-)
There's much to observe about weddings, not that I am interested in any particular one. But it will be a renewed interest for myself since for the first time in 11 years my family will finally be planning another wedding, or three 

Weddings, in my view always revolves around three major things - the guests, the food and the wedding 'show' itself, in that order , because let's face it, what is a wedding without guests, good food and something to feast our eyes and mouth with - the bride, groom, the decorations, the wedding dais, the door-gifts and all, apart from the food of course  


And guests of a Malay wedding will customarily get all dressed up to attend one. I had the chance to attend a wedding today. I had chosen to wear my casual black skirt and an old blouse and tudung I usually wear to go shopping (ironless blouse and tudung haha). I was plain, because I was plain lazy to waste any more of my ironing quotas by ironing an extra pair of baju kurung  So I thought I want to dress in something I can easily slip in and out off.


Anyway, funny thing is my DH had appropriately chosen to wear his batik shirt, while I was in my 'casualness'. Of course, at first I feel a little bit awkward, with all the guests wearing all their fancy traditional dresses, some of them all made up like dolls with bling bling attached and tudungs pinned to their chests and heads (read:brain). (On a side note: I often have difficulties with this tudung styling for I fear some of those pins will poke my heart and prick my brains while I'm busy trying to enjoy food at the wedding. Alright, I'm exaggerating, but still, it's uncomfortable, at least for myself :-P) 


But after awhile I settled in my seats and I observed that no one actually noticed my casual dressing (even if they do, they didn't care to comment, and even if they did, I couldn't care less) and I thought I should have just come wearing my slacks instead . 


So I conclude that unless, you are a close family member to the bride and groom, even if you are going to be in any of the photographs, no one actually care what you chose to wear or even care to remember. I can even choose to wear the same dress to all the weddings invitations throughout the year. Perhaps as a face-saving mechanism, I just need to avoid hanging out with the same circle of people every time I attended one and avoid being in pictures with them. 


But wait! there's this thing called the social media. There are bound to be one of your friends (Read: Acquaintances) who would want to play fashion police right? Some may even have the audacity to point it out to you - "hey! didn't you wear that same dress last month? Or did you just come back from grocery shopping?" And to that I will reply, that is, if I myself has the audacity to say so - "Yup, I did. I wonder if you would want to sponsor a different dress for me for my next wedding invitation. And ...this is crazy, But here's my number, So call me, maybe?" But probably I'll just smile 


More weddings to come - Life As I See It ~ NFN