Saturday, February 25, 2012

Eventually...

Ready for school!
Alhamdulillah, Aliyah sudah memulakan persekolahan secara rasmi di Convent SP hari Selasa minggu ini. It's the only all girls' school in SP. Comelnya je sekolahnya, sudah berumur 60 tahun, maka kebanyakan bangunannya adalah melambangkan umurnya itu ;-) Oleh kerana ruangan yang terhad, maka sesi sekolah perlu dibahagi dua - Sesi pagi bagi murid-murid Tahap Dua dan sesi petang bagi murid-murid Tahap 1. Oleh kerana Aliyah akan masuk Darjah Dua, Aliyah perlulah bersekolah di sesi petang selama setahun lebih lagi.

Pada aku, fasiliti sekolah yang agak limited kerana umur dan ruang dan juga kesesakkan teruk setiap kali nak menghantar anak ke sekolah dan mangambil mereka, bisa membuatkan ibubapa berfikir dua tiga kali sebelum nak memasukkan anak-anak mereka ke sekolah ini. Namun, khabarnya ramai sekali di sekitar SP yang berlumba-lumba menghantar anak-anak mereka ke sekolah ini, sedangkan banyak lagi sekolah-sekolah baru dan terdekat dengan rumah mereka di SP ini. Bayangkan setiap Tahun ada 4 kelas, dan setiap kelas pasti murid-muridnya mencecah minima 40 orang! Kemungkinan track record sekolah sebagai Sekolah Berprestasi Tinggi sejak beberapa tahun kebelakangan ini menyebabkan ibubapa ‘bersemangat tinggi’ juga memasukkan anak mereka ke sekolah ini. Maka sekolah ini diistiharkan sebagai sekolah kawalan. Malah untuk memasukkan Aliyah pun, aku perlu terlebih dahulu mohon kebenaran dan sokongan drpd Guru Besar sekolah.

First day @ School
Keputusan memohon ke Convent sebenarnya lebih kepada mahu mengelak sekolah Co-Ed kerana kenal benar dengan perangai Aliyah yang perlu masa menyesuaikan diri dengan tempat baru dan kurang gemar dengan kelakuan murid-murid lelaki. Even in Australia pun, dia tak berapa boleh pergi with some of the boys, apatah lagi kalau perlu adaptasi dengan boys dengan sakatan-sakatan dalam loghat utara ;-) Kemungkinan besar dalam tahun 2013, sekolah Co-Ed baru akan mula beroperasi di dalam taman kami, Insya Allah, Aliyah akan dipindahkan ke sekolah tersebut. Hopefully, by that time, Aliyah is already used to the schooling system and would easily adapt to a co-ed school again.

Setakat ini, Aliyah hanya mengomel-ngomel pasal perhimpunan. Katanya tak best – sebab dia tak faham apa yang cikgu cakap. He..he..he mana taknya kalau kebanyakan pengumumannya dibuat dalam loghat utara ;-) Aliyah jugak komplen penat. Biasalah sekolah petang memang begitu. Aku pun dulu paling tak suka sekolah petang. Terasa hari begitu pendek. Kini Aliyah dan adik2nya masuk tidur jam 9.30 malam, bagi memudahkan bangun awal dan bertenaga ke sekolah. 

Selepas selesai semua pendaftaran dan pembayaran yuran sekolah, Aliyah dimasukkan ke kelas yang terakhir. Ini adalah berdasarkan polisi sekolah, bahawa semua murid baru akan ditempatkan di kelas tersebut sehinggalah penilaian seterusnya tahun ini. Kelas tersebut hanya ada 28 murid-murid, maka memudahkan guru membuat lebih tumpuan kepada murid-murid yang lemah. Bagus juga, this means she can get extra attention untuk subjek-subjek Bahasa Arab, Pendidikan Islam dan Bahasa Melayu and also not too much pressure for her to perform seperti murid-murid kelas hadapan. Cumanya, murid-murid kelas lemah ini ada ‘traits’nya tersendiri. Very cheeky dan meriah all the time. Sangatlah peramahnya. Come to think of it – mcm classmates Aliyah di Kingsbury pulak. Kata Aliyah, classmates sekarang lagi bising he..he..he.. In fact, hari pertama, sementara menunggu guru masuk ke kelas, aku telah ‘tolong’ introduce kan Aliyah kepada classmates barunya. Sekejap jer, depa dah make her feel welcomed, Alhamdulillah.

Muka orang risau nak masuk sekolah baru ;-)
Seperkara yang menarik juga, bagi hari-hari yang ada pendidikan Jasmani dan Kesihatan, sekolah membenarkan semua murid mengenakan baju PJK seharian. Maka tidak lah buang masa untuk menukar uniform dan bawa baju tambahan ke sekolah. Ini bermakna, kuranglah sehari dua dalam penggunaan uniform sekolah ala Malaysia yang kerapkali perlu digosok itu. Alangkah bagusnya, kalau lebih banyak hari begitu he..he..he…Sehari seminggu pula, semua murid perlu datang sejam awal ke sekolah untuk menghadiri sesi Tasmi’ Al-Quran dan tambahan Bahasa Arab di bawah program j-Qaf sekolah. Alhamdulillah, kerana penekanan ini berterusan bukan sahaja di kelas KAFA, tapi kini juga di sekolah-sekolah kebangsaan. Kami doakan Aliyah akan dapat menyesuaikan diri dengan sistem persekolahan Malaysia dan menjadi seorang murid yang cemerlang sahsiah dan minda, Insya Allah, Amin.  

Sunday, February 19, 2012

Settling Down 2012

I am back to the place I loved most – Sungai Petani. I know I am going to dread going back to Melbourne after this. Anyway, it took a while to clear and clean our house up to DH’s standards (and mine too) and resettled our stuff from Kajang. But we eventually did it in a week’s time.

Finding a kinder and day care for the children was not difficult. There are several options in our housing area. But I am having some reservations because this would be the first time for us and also for Luqman to be put under the care of a nursery. Aliyah and Uwais were both cared by a single babysitter before. So truth be told I have no experiences at all in dealing with day care centres. It doesn’t help that after 3 days at day care, he started vomiting and suffered diarrhoea several times a day. However, he bounced back in a day. And when Uwais also started suffering from the same thing, we figured that he got it from Luqman and most probably Luqman got it from playing with the tap water (and drinking from it!) They both just loved playing with water running from the water hose! An activity, which, they would never have been able to experience in Melbourne :-)

It was Aliyah’s school which was taking some time to be processed. Since she was never registered in the system before, I had to submit her application forms to the State’s Education Department in Alor Star instead of the District’s Education Office in Sungai Petani. And surprise… surprise… the staff with the authority to approve the application is super-duper busy! Considering I had received the approval of the Headmistress of our chosen school for Aliyah’s entry into the school, it just beats me how complicated can the whole approval/signing process be. 


After several days of dealing with them, I have decided to just wait. Maybe my expectations are simply too high. Evidently, this is Malaysia, tanahairku yang tercinta. Maybe they are some wisdom behind the matter. Only Allah knows. Meanwhile, I have resorted to enrol Aliyah into Uwais’ kinder in order for her to catch up with her Jawi and Qiraati and prepare all her schooling necessities. Hopefully, Aliyah will be able to start school before I finish my PhD!

Thursday, February 16, 2012

KSSR - Updated

Ramai mungkin tidak tahu, terutama bagi yang sedang berada di perantauan (akulah antaranya he..he..) yang Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) kini telah memperkenalkan kurikulum baru bagi sekolah-sekolah rendah, KSSR - Kurikulum Standard Sekolah Rendah (sila rujuk laman web ini untuk maklumat lanjut) yang bermula tahun lepas (2011) selepas beberapa ratus sekolah menjalani uij rintis (pilot) pada tahun 2009. Pada masa yang sama KBSM akan terus digunakan sehinggalah pelajar-pelajar di bawah kurikulum lama tersebut tamat sekolah. Ini juga bermakna, UPSR kelak akan diubah bentuk penilaiannya berdasar kepada KSSR ini.

KSSR digubal berdasarkan 2 standard - standard kandungan dan standard pembelajaran. Standard kandungan menekan kepada perkara yang murid patut ketahui dan boleh lakukan dalam suatu tempoh persekolahan merangkumi aspek pengetahuan, kemahiran dan nilai. Standard pembelajaran pula merujuk kepada satu penetapan kriteria atau indikator kualiti pembelajaran dan pencapaian yang boleh diukur bagi setiap standard kandungan.  

KSSR membahagikan mata pelajaran kepada tiga modul iaitu Modul Asas Teras, Modul Asas Tema dan Modul Asas Elektif. Subjek-subjek di bawah KSSR adalah kurang sedikit berbanding dengan subjek-subjek KBSM kerana adanya penggabungan beberapa subjek menjadi satu. Namun demikian ada juga pengenalan subjek baru di dalam Modul Asas Elektif, iaitu Bahasa Arab dan bahasa-bahasa lain, contohnya Bahasa Iban dan Kadazan. Hanya satu elektif bahasa sahaja yang dibenarkan bagi setiap pelajar di bawah Modul Asas elektif tersebut (tertakluk kepada apa yang ditawarkan di sekolah berkenaan). Modul Asas Teras melibatkan pengajaran matapelajaran asas iaitu, Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik, Pendidikan Islam, Pendidikan Jasmani dan Pendidikan Kesihatan. Subjek-subjek berkisar kepada Dunia Seni Visual, Dunia Muzik dan Dunia Sains dan Teknologi akan diajar di dalam Modul Teras Tema.  

Menurut KPM, tahap satu sekolah rendah (tahun 1 hingga 3) akan menekankan aspek penguasaan 4M (membaca, menulis, mengira dan menaakul) serta kemahiran asas teknologi komunikasi dan maklumat (ICT), perkembangan sosioemosi, kerohanian, fizikal, kognitif, sikap dan nilai. Manakala bagi tahap dua sekolah rendah (tahun 4 hingga 6) akan tertumpu kepada pengukuhan dan aplikasi 4M, kemahiran asas ICT, perkembangan sosioemosi, kerohanian, fizikal, sikap dan nilai.

Pengenalan KSSR pada tahun lepas ini bermakna, persekolahan Aliyah di Malaysia akan juga tertakluk kepada kurikulum baru ini. Alhamdulillah baru satu tahun sahaja terlepas, maka usaha untuk mengejar penguasaan subjek-subjek tahun lepas tidaklah begitu membebankan. Tambahan pula mengikut penerangan guru besar sekolah pilihan kami (it's the only girls school in SP), di bawah KSSR, 60% daripada penilaian pelajar kini adalah berdasarkan kepada usaha meningkat kemahiran dan pencapaian pelajar tersebut sepanjang tahun dan bukanlah lagi tertumpu 100% kepada peperiksaan. (fuhhh legaaa...he..he..he) Malahan, kata beliau lagi, tidak ada lagi istilah A, B, C, tapi kini ditukar kepada Band 1 - Band 6. 

Pengajaran dan pembelajaran di bawah KSSR juga tidak lagi menggunakan kini menggunakan buku teks yang (lebih santai) dan turut menyertakan buku kerja iringan. Buku-buku tersebut diberi percuma kepada semua pelajar tidak kira pendapatan keluarga.(No more skim pinjaman buku teks) Di samping itu, akan ada juga modul-modul KSSR yang akan dikelolaguru-guru subjek berkenaan. Kemungkinan ada sedikit isu subjektiviti di dalam menilai pelajar oleh guru sepanjang tahun walaupun guru perlu menilai berdasarkan kepada kriteria atau indikator pencapaian yang telah ditetapkan. Tapi pada pendapat aku, pengenalan KSSR ini adalah amat bersesuaian bagi menggantikan KBSR yang telah lapuk dan begitu 'rigid' itu. Cuma sekarang ini bertambahlah lagi tugasan guru-guru sekolah, terutamanya KBSR juga masih ada lagi sekurang-kurangnya sehingga 4 tahun lagi. Sebagai ibubapa kita perlulah fahami 'kesengsaraan' seorang guru mendidik anak bangsa dan turut membantu mengurangkan beban tersebut dengan lebih mengambil tahu berkenaan kurikulum baru ini dan memahami cara pelaksanaannya. Mungkin ianya masih baru, tetapi adalah diharapkan KSSR ini adalah lebih baik dalam membantu mendidik anak-anak Malaysia menjadi modal insan yang berpengetahuan, berkemahiran dan mempunyai nilai-nilai murni, Insya Allah.