Friday, April 20, 2012

Peace Train

I am still in thesis editing mode - so expect nothing else ;-) Anyway, one supervisor is about to leave in one week's time while another just hopped back into the whole 'supervision' thing. Apparently, he too will be going on leave in 4 weeks' time. Oooo it's never-ending! I need some peace! Please...peace train take this country, come take me home again...


On my way to my supervisory meeting

Thursday, April 12, 2012

Condolonces...

Selang beberapa hari setiap minggu aku akan menggoogle bahagian obituary Herald Sun Victoria. Akhirnya, makluman kematian ayahanda supervisorku, LM telah diterbitkan hampir seminggu lepas. Begitu sekali lah aku ni berkira2, nak tanya/call takut dikata menyibuk. Jadi pakcik Google lah jadi penyampai berita. Bermakna hampir 2 bulan lah ayahandanya menderita kanser tahap akhir sebelum meninggal dunia. Dua bulan jugak lah aku nganga2 jer menanti response drpd dia. Ok...habis tu sekarang ni nak buat mcm mana, takkan nak terjah jer kan, tanya pasal thesis...Aduhai, susah betul jadi student PhD melayu ni, byk sgt tatasusila melayu yang masih kukuh di dada - chewahhh...

Jadi langkah pertama - hantar lah surat takziah dulu. Bunyi lebih kurang gini, penat gak lah dok Google ayat2 jiwang ni. Ingat senang ke nak tulis, kalau salah tulis, takut terasa pulak. Macam2 aku fikirkan.

Dear LM,

I have recently received the sad news of your father's passing. Surely, a great loss to your family. My deepest sympathy goes to you and your family. I will keep you and him and family in my prayers.

With condolences,
Fadzlina.

Jadi harapannya lepas ni boleh terjah tak agaknya?! Ke ada tempoh berkabung pulak? Tengok... PhD pun ada politics nya yer... masa pula kian suntuk...

 

Tuesday, April 10, 2012

Soley Soley

Just a little bit lonely
just a little bit sad
I was feeling so empty
until you came back
until you came back
until you came back.


Soley (sun) ... soley (sun)


Melbourne in wintry condition...is not the place to be!

Well, at least Usop Wilcha & Abi Hurairah can cheer me up ;-)

Friday, April 6, 2012

Rambut dan Belikat

Kini aku menetap 15 minit (berjalan kaki) sahaja jauhnya daripada uni. Bermakna lebih banyak masa dihabiskan di pejabat sehingga malam setiap hari membuat kerja-kerja berkenaan (dan tidak) thesis editing.

Tapi penyakit lama kembali - sakit bahagian belikat. Rambut pulak asyik gugur sepanjang hari! Maybe I am overdoing myself. 

Bagaimana ya...masanya terhad, duit pun terhad!

Hmmm.... gini jer lah

Esok - aku akan trim jer rambut sependek mungkin

Lusa - aku nak dapatkan khidmat Kak Suri mengurut lagi

Tulat - aku nak pergi ATM korek2 tabung untuk p shopping...YEAY!!!

Insya Allah, hari Selasa nanti I will be brand new (and pokai) he..he..he..   

Tuesday, April 3, 2012

5 Tahun

Alhamdulillah, Uwais 5 tahun hari ini :-) Malangnya aku di sini, sedihnya :-(

Anyway, babahnya balik awal hari ini dan ambik the two boys terus, jadi dapatlah berskype to wish him happy birthday :-) Here are some snapshots from the Skype session. Dia orang berdua berskype sambil makan coklat fruit & nut. Macam anak2 burung pulak aku tengok gaya2 makan tu - chup chap..chup chap...:-)

Birthday boy! 
Apalah yang Luqman tgk ke siling tu he..he..he..
Apabila ditanya, Abang dah besar lah, dah 5 years - tahun depan boleh pergi sekolah tak? Jawapan direct dia - tak nak! Huh...huu..huu...masalah duniawi betul bila bab2 sekolah ni... lama lagi ker turn around time Uwais ni?..Takperlah aku bersangka baik jer, aku rasa dia ni genius lah...serious! Mungkin esok besar dia jadi usahawan Islam berjaya, who knows, kan...Amin...he..he..he...Tapi yang bestnya, bila dah nak hujung berskype, aku pun kata: 'Oklah mama nak sambung kerja, nanti hari Sabtu mama call lagi." Dia dengan jaya nya cakap: "Ok..ok...mama call lambat sikit lah, Abang nak main game ni" Ya Ampun...anak aku...aku nak nangis pun tak jadi :-D

Semoga Uwais remains as cheerful as ever, and continue to make us laugh with his antics. Someday  surely he will reach his true potentials Insya Allah, Amin.

Monday, April 2, 2012

Autumn Again



My dear Aliyah,

It's Autumn again, here in Melbourne. Do you remember how it was? Do you remember this tree right outside your old school?


Every time I passes it, it reminds me of you :-( It's at its very best at this time of the year. I dare say the most beautiful tree in Kingsbury!:-) Do you remember how it feels like to walk under it? I have made a short clip for you, so we can share the feeling being right under its 'wings'...




Today, might be the last time I saw the tree in its prime. Tomorrow, I am leaving Alyssa's place and Kingsbury. Maybe, some day we can all come back here together... perhaps, when it's Autumn again.


Farewell No 26...you've been good to me :-)
May Allah's grace befall upon their beautiful owners.

Lots of Love,
Mama
Here in Melbourne. 2 April 2012