Wednesday, December 28, 2011

Jejak Kasih di Perantauan

Near Fitzroy a few hours after arrival - post boxing day shopping :-)

Alhamdulillah, Abah & Mama selamat sampai di Melbourne awal pagi 26 December. Tidur tidak sampai beberapa jam kemudian memulakan acara shopping pusingan pertama sempena 'boxing day' di DFO Essendon. Sehingga hari ini, setiap hari keluar bershopping ajer he..he..he.. Berjalan adalah agenda kedua.


Ada 2 perkara yang agak 'kepelikkan' kepada mereka - cuaca yang dengan temperature yang sekejap panas sekejap sejuk dan masa siang yang agak panjang. Tidur dan makan pun tak berapa teratur sebab perbezaan masa dan tempoh masa yang berbeza dengan Malaysia :-)


Mereka juga 'keharuan' melihat minah2 tak berapa saleh yang pakai baju tak cukup kain di musim panas ini ;-) Mama pulak asyik bantai cakap Melayu dengan siapa jer tak kira, sama ada mat saleh ke tidak ha..ha.. nak tawar menawar pun cakap Melayu jugak, tak kira! Adoiyai! Maharani Lawak :-) Mama adalah pakar tawar menawar. Aku tidak!  Tapi sebab kena jadi translator, aku kena jugak lah menawar. Takperlah, asah skills ;-)


Antara Aliyah, Uwais dan Luqman, Luqman lah seronok sekali, sebab ada orang layan main dengannya apabila atuk dan atuk mama berada di Barnes Way. Selalunya, Luqman kena main sorang-sorang. Atuk mama pulak buat Barnes Way macam kampung halaman dia, asyik meronda kawasan jer kerjanya. Atuk pun join jugak petang2, maklumlah siangnya sampai 8.40 mlm. Bosan nak tunggu malam he..he..he.. Kini kami menanti Mak Lang kanak2 ni tiba. Semoga Mak Lang selamat sampai, Insya Allah.

Wednesday, December 21, 2011

Final Days of Schooling in Melbourne

Dua minggu kebelakangan ini adalah amat padat menguruskan urusan-urusan akhir anak-anak di Melbourne sebelum kembali ke Malaysia awal tahun depan. Minggu lepas adalah minggu terakhir tadika bagi Uwais dan minggu ini bagi Aliyah. Hari Selasa lepas adalah konsert akhir tahun sekolah Aliyah dan hari Rabu pula jamuan akhir bagi Green group - Group Uwais. Maka hari Isnin  perlu mencari hadiah-hadiah bagi dibuat cenderahati bagi guru-guru sekolah Aliyah dan juga Uwais. Kemudian menghadiri setiap jamuan dan konsert. Hari Khamis pula bergegas 'cuci' gambar mereka  bersama guru masing-masing yang diambil pada hari Selasa dan Rabu bagi diserah kepada guru buat kenang-kenangan :-)


Aliyah & Miss Katherine, after her class performance.
Hari Jumaat, sempat menjengah ke Old Treasury Building di Melbourne city bersama Luqman dan DH. Petangnya, adalah hari terakhir Uwais di Olympic Village Preschool. Laporan akhir Uwais juga telah dilengkapkan oleh gurunya Mrs. Amy Whittingham dan diserahkan bersama. Setinggi ucapan terima kasih kami ucapkan buat Amy and teamnya, Sandra, Ange, dan Shukri kerana menguruskan Uwais setahun ini. Ada ketikanya pada pendapat aku Uwais mengalami some form of  'regression', tetapi Amy tetap setia menerimanya. Beberapa hari sebelum tamat term 4 ini, Amy katakan yang dia amat terkejut dengan perkembangan Uwais, terutama penguasaan bahasanya. Daripada komunikasi yang sangat minimum, tiba-tiba  menurut Amy "It's as if he suddenly wake up one day and decide - ok, today I am going to talk in English" :-). Aku katakan, Uwais memangnya begitu - a late bloomer! 

Uwais with his kinder carers
(His shirt actually said - "Who needs SANTA, I have got credit", ha..ha.. padan muka Santa!)

Aliyah with Amy - also her kinder teacher in 2009.

Something for Olympic Village Preschool. Amy said this is going to be very helpful :-)
Jumaat, belah malamnya kami memulakan sesi membungkus barang-barang yang bakal dihantar pulang minggu ini. Alhamdulillah, dalam masa 3 hari 3 malam, walaupun perlu bersilat dengan Luqman, semua yang berkenaan yang perlu dibawa pulang selamat dikemaskini dan dibungkus dan dikotakkan. Dalam pada rumah kami yang comel ini, hampir 3 cubic meter juga jumlah kesemua barangan tersebut memandangkan sudah 3 tahun setengah di sini. Separuh drpdnya adalah buku-buku yang kebanyakannya my DH beli secara online melalui BOOKTOPIA :-) Hari Isnin minggu ini pula sesi melabel kesemua barangan tersebut. Siapa sangka melabel pun boleh ambil masa sehari he..he..he..


Part of the package
Hari Selasa, laporan akhir tahun sekolah Aliyah dihantar pulang bersamanya. Alhamdulilah, Aliyah mendapat cemerlang - A, bagi subjek "Writing". Penulisannya kini mencapai taraf murid di Grade 2. (Aliyah sekarang berada di Grade 1) Surat pindah sekolah drpd Pengetua sekolah, Mrs Barbara Hinsley pula telah diterima tadi. Cenderahati juga telah diserahkan kepada guru kelasnya Miss Katherine Pieprzyk petang tadi. 

Miss Katherine said - this is exactly what I am looking for :-)
Selepas tamat sesi sekolah, kami ambil kesempatan mengambil beberapa lagi keping gambar kenangan di sekolah. Pengetua sekolah, siap memberikan ucapan "All the best" kepada kami, apabila melihat Aliyah bergambar di sekitar sekolah :-)

The School Logo...
Aliyah with the Lollipop Man - Mr Alan  (the school crossing supervisor)
Esok, adalah hari terakhir Aliyah di Kingsbury Primary School. Sedih juga. Tiadalah lagi aku akan mengulang ke Kingsbury setiap minggu selepas ini. Entahlah perasaan Aliyah pula sukar diduga. Mungkin aku akan suruh dia menulis bagaimana perasaannya kelak ;-) 

Friday, December 9, 2011

Menanti Lampiran C_SBPA 2012

Semalam Pekeliling berkenaan pelaksanaan Sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam telah dikeluarkan oleh pihak JPA. Sudah dua hari menelitinya. Sudah dua hari juga menanti Lampiran C. Lampiran yang menyatakan tentang Jadual Gaji dan Jadual Pemindahan Gaji. But nada! Katanya hanya akan diserahkan kepada bahagian sumber manusia jabatan masing-masing. Tak faham kenapa tidak boleh diupload kan saja sekali. Sudahlah masa yang diberi hanyalah sehingga akhir bulan ini untuk membuat keputusan sama ada untuk memilih SBPA atau kekal dengan SSM. Bagi kami-kami yang berada di luar negara ini, bukankah mudah kalau sudah dilink kan sahaja di web JPA itu. hmmmm.....apapun di sini pandangan awal aku selepas membuat penelitian berkenaan pekeliling tersebut. Harap ianya membantu, Insya Allah.

Wednesday, November 30, 2011

Resepi Perantau 11 - Jus Avocado

Ini entri penutup bulan November. Sebabnya dah tak kesempatan nak cerita pasal sambutan AidilAdha, BBQ Raya lah, pastu masuk pulak tahun hijrah baru, jadi ada eloknya aku update resepi Jus Avocado ni he..he..he.. Ini favourite my DH. First minum pun di Melbourne ni kat Restoran Indonesia - Esteler. Anak-anak pun suka, tapi depa suka yang kat Esteler jer. So disebabkan my DH asyik dok beli avocado suruh buat jus jer, aku pun usaha lah nak bagi jus buatan kat rumah ni rasa macam kat kedai. Alhamdulillah selepas beberapa kali try, jadi jugak sebijik mcm kat kedai heeeee :-D


Bahan utama, of course - Avocado

So ni nak share apakah bahan-bahan dan caranya.


Bahan-bahan:


2-3 buah avocado (ikut saiz) 
Susu secawan
Air gula (3 sudu besar @ lebih - ikut jumlah avocado yang digunakan)
Ais batu secawan
Satu Cawan Air Sejuk (Boleh tambah lagi kalau pekat sangat)
3 sudu besar yogurt (apa-apa perisa pun ok)


Jika suka boleh tambah coklat minuman - bancuhan 4 sudu besar coklat minuman (macam Cadbury, not Milo) dengan sedikit air (biar pekat)


Cara-caranya:


Blend isi avocado dengan semua bahan-bahan di atas. 
Isi ais batu terakhir sekali.
Kalau pekat tambah lah sedikit air lagi.
Selepas siap boleh lah ditambah coklat minuman tadi dan campurkan ketika mahu minum jus tersebut. 


Enjoy! Very Yummylicious :-)
Tips: Avocado yang belum masak selalunya lebih murah drp yang masak ranum. Jadi kalau nak ranumkannya, letakkan di dalam beg kertas. Seal beg tu, lepas tu letak dalam bekas beras selama beberapa hari. Insya Allah, akan cepat ranum dan lembut.


Photos: Courtesy of the (all over) the WWW.

Tuesday, November 15, 2011

Suatu Permulaan

Rindu sekali mahu menulis seperti biasa di blog. Banyak nak cerita, tapi selalu digembirakan oleh perangai anak-anak, dan asyiknya menonton movie sewaan di rumah dengan my DH, sehinggakan masa menulis blog pun telah di'tiada'kan oleh aktiviti-aktiviti ini. ha..ha..ha alasan..;-)

Di pejabat memang tiada harapan nampaknya. In fact, sekarang ini setiap Isnin, Selasa & Khamis, Aliyah pun mengikut aku semula ke pejabat selepas sekolah. Hari Jumaat pun sudah mula kerja separuh hari. Cuti hari Sabtu atau Ahad sahaja, itupun kadang-kadang terasa mahu ke pejabat juga, walaupun untuk beberapa jam shj. Memandangkan Luqman begitu 'extrovert' sekali, maka harapan untuk membuat kerja rasmi di rumah adalah amat tipis sekali. Aku fikir walaupun masa semakin suntuk, adalah lebih baik buat sedikit-sedikit setiap hari drpd buat byk sekali dlm masa yg pendek. Aku mahu mengelakkan drpd dirundung perasaan panik! Kerapkali memberitahu diri - ini adalah suatu permulaan, bukannya suatu pengakhiran. Maka dengan itu, usaha menulis pun akan lebih tenang dan tidak kelam kelibut.

Perjuangan menuju deraf pertama hampir tamat. Aku kini cuba mengejar kecicciran masa dengan setenang mungkin, supaya hasilnya nanti akan lebih baik drpd menghadapi episod 'yang dikejar tak dapat, yang dikendong pulak berciciran'. Semoga Allah permudahkan urusan ku ini, dan teman-teman seperjuangan. Insya Allah. Amin. Sesungguhnya banyak sungguh aktiviti menanti selepas ini.

Monday, October 31, 2011

Monday, October 24, 2011

Kamsahamnida Seoul!

Ini adalah entry tertunggak kisah ke Seoul. Aduhai sudah nak sampai ke Sydney lusa ni barulah nak boleh update citer ke Seoul. Takper, janji citer drpd tak. Sebab esok lusa kalau nak pergi lagi @ ada kawan2 yang nak membuat romobongan Cik Kiah ke Korea ada lah jugak some idea nak tuju ke mana.



Aku dan Kak Sham memulakan perjalanan kami dr Melbourne, petang 28 September menaiki MAS, transit sebentar di KLIA, sebelum bertukar kapal terbang MAS yang lain untuk menuju ke Seoul pulak. Kami tiba di Seoul pagi-pagi 29 September, 8 jam dr Melbourne ke KL dan 6 jam lagi dr KL ke Seoul. Adeh! nak tercabut pinggang dan kepala lutut heh..heh..heh..Alhamdulillah, kapal terbang dr Melbourne adalah almost brand new :-) Masalahnya, agaknya asisstant pilot yang bawak kapai, habih semua air pockets dia langgar, maka 3 jam drpd 8 jam itu aku mabuk kepayang! Rugi satu - dua movie hu..hu..hu.. 



Anyway, selepas sudah clear immigration (No Visa needed), customs dan collect baggage semua, sudah tukar duit dan beli kad T-money (ala2 kad Touch & Go or MYKI untuk public transport di Seoul) kami cuba untuk calling2 Melbourne. Adeh! pening dok me'maneuver' public phone depa. Akhirnya selepas hampir 20 minit berjaya gaklah membuat panggilan telefon. Yang pastinya masa di airport lagi sudah bermasalah nak berkomunikasi. Macam itik ngan ayam. Aku tanya lain, depa jwb bukan shj lain, tetapi dlm bahasa depa gak! Adeh!!!

Selepas itu kami turun ke level bawah airport untuk menaiki Airport Train  (AREX) depa ke Seoul city. Perjalanan mengambil masa 50 minit, tapi tiketnya murah jer dlm AUD 4 seorang sampai ke transit stop kami di Hongik University. Selepas itu kami kena tukar line train Seoul city (warna hijau - Line 2) untuk ke Sinchon stop selepas Hongik University untuk ke hotel kami, CASAVILLE Residence Apartment di Sinchon. Sepanjang dok turun naik ketapi ni, terpaksalah kami dok menyeret beg ke hulu ke hilir. Kebanyakan keretapi di Seoul adalah di bawah tanah dan bertingkat-tingkat, maka jenuh lah kami dok tarik beg naik atas turun bawah. Tapi sebab excited baru sampai taklah terasa sangat. 

Bila sudah sampai di Sinchon dalam jam 10 pagi, pening2 lalat sat nak carik mana lah hotelnya, sebab tak nampak pun namanya dr luar bangunan kat tepi exit station ketapi tu. Katanya macam dekat sgt. Sudahlah hujan, kami pun terpaksa beli payung sekali. Polka Dots, aku biru, Kak Sham nya ungu. Nasib baik comel dan murah, dlm AUD3. (Tapi citer pasal payung, aku sedih MAS hilangkan payung aku tuuuu!!) Anyway, sudah berlegar2 cari tak jumpa, K.Sham p tanyakan kat sorang macam agen tour kat satu departmental store, GRAND, located tepi jalan nearby the station exit tu. That lady was kind enough to make some phone calls and check the internet for us and then lepas tu tolong tunjukkan jalan ke hotel. Rupa-rupanya sebelah jer GRAND tu. Memang tak nampak sebab kami tak jalan ke depan lagi sbb takut salah jalan. Lagipun hujan, pastu hotel tu tak letak signboard apa pun. Lobby pulak kat tingkat 15, so mmg takde gaya hotel langsung dr luar.

Oleh kerana, check in hanya dibenarkan jam 2, kami tinggalkan beg-beg besar di hotel. Maka hari pertama kami di Seoul pun bermula. Kisahnya di sini

Saturday, October 15, 2011

Resepi Perantau 10 - Kimchi!!

Kebelakangan ini, semenjak pulang dari Seoul semua jadual kerja kelam kelibut sekali. Itu tidak termasuk perlu kemaskini satu lagi pembentangan di University Sydney hujung bulan nanti dan satu lagi di University Melbourne akhir bulan depan pula. Update kisah ke Seoul pun tak kesempatan nak buat. Bila tah agaknya. 

Apa-apapun dalam pada melihat-lihat gambar di Seoul baru-baru ini, teringat lah favourite Korean food kami - KIMCHI!!! Banyak kali nak upload resepi, baru ni lah kesampaian. Itu pun sebab Kak Sham yang turut ke Seoul turut sama terkesima dengan penangan Kimchi. Malah di Seoul, setiap hari lah makan Kimchi dengan Seaweed. OOhhhh sungguh sedap sekali, Alhamdulillah. 


Alhamdulillah dapat merasa makanan Halal Korea ketika di Seoul, 
di Restoran Muree yang comel di Itaewon.

Jadi akhirnya kali ini berjaya jugak lah aku menurunkan resepi ini. Entah bila aku nak buat pun tak tahu lah. Mungkin soon, sbb Kimchi di Melbourne ni sudah semakin melampau2 mahal harganya. Ok here goes:

Bahan2:

1/2 buku Kobis Cina
Sebesar ibu jari Halia
2 - 3 Ulas Bwg Putih
Segenggam Garam
1 sudu besar Ajinomoto
1 sudu besar gula
1 sudu besar cili serbuk (Babas pun ok)
6 sudu besar serbuk cili Korea (Ada jual kat Preston - nak bagi warna merah)
1 sudu besar minyak bijan + kalau suka (1 sudu besar sos ikan)
Setangkai daun bawang (kalau suka)

* Sila guna barangan/perkakasan plastik shj - no metal yer.


Proses membuat Kimchi dipanggil Gimjang yer ;-)

Cara-caranya:

Potong kobis. Biar kasar, jangan halus sangat.
Rendam di dalam mangkuk plastik besar dengan segenggam garam (sahaja - tanpa air) selama semalaman (lebih cepat kalau sayurnya agar kurang segar).
Sepanjang tempoh rendaman, cuba tengok2 kalau ada kobis yang telah lembut, dikeluarkan dan yang masih keras dipastikan diselaputi rendaman air garam. Kalau perlu, tekan dengan pinggan beserta lesung batu :-)

Selepas semua kobis lembut. Bilas sehingga hilang air garam.
Tos dan keringkan, sebolehnya menggunakan kain, seperti kain muslin. Jangan dipicit ya.

Sementara menunggu kobis kering, tumbuk halia dan bawang putih.
Kemudian masukkan ajinomoto, gula dan serbuk cili.

Selepas kobis kering, campurkan dengan serbuk cili korea dan satu sudu besar minyak bijan (+sos ikan). Gaulkan sebati. Kemudian digaul pula dengan bahan-bahan tumbuk tadi. Masukkan daun bawang kalau ada/suka.

* Kalau nak makan segera, masukkan 1 sudu cuka. (Hanya perlu tunggu seharian/semalaman)

Selepas itu masukkan dlm tupperware, seal dengan plastik wrap, sebelum ditutup dengan penutup tupperware. Simpan di dalam peti ais.

Kimchi yang sudah sedia dimakan akan mula mengeluarkan aroma jeruknya selepas 2-3 hari.

Sekian...jgn lupa buat ok...pesanan utk aku juga :-)

Thursday, October 6, 2011

Yang Sudah Pasti

Yang sudah pasti itu mati, antara bunyi Tazkirah Ustaz Azizi di majlis tahlil Arwah Dr Kamal Ismail petang tadi di Thomastown. Ya, aku tahu. Yang pastinya itu semua orang pun tahu. Tetapi sama ada kita melakukan persediaan sebaiknya ke arah itu yang belum pasti. Semoga Arwah yang kembali ke rahmatullah petang semalam berada di dalam golongan yang senantiasa di dalam persediaan ke arah itu, Insya Allah. Amin. 

Dr Kamal selalu dipanggil Pak Tam atas permintaannya. Aku selalunya kurang gemar untuk memanggilnya Pak Tam, kerana terasa seperti lebih hormatnya dia dipanggil Dr Kamal sahaja. Tetapi kadang-kala aku akur. Aku mungkin tidak serapat beberapa rakan-rakan lain dengannya di sini. Malah mungkin ramai yang tidak tahu, kami sekeluarga dan keluarganya dan Kak Hada tiba di minggu yang sama di Melbourne. Bak kata Kak Hada, sama-sama berebut rumah dengannya ;-) Sama-sama menggigil kesejukan dek kerana penangan cuaca musim sejuk di Melbourne ketika itu, sama-sama mendaftar sebagai pelajar PhD di La Trobe University.

Kami berdua, juga Niza pula punya supervisor yang sama. Kerana itu jugalah, jikalau dengan rakan-rakan lain arwah mungkin mengisahkan ceritera hidupnya yang lain di sini, dengan kami selalunya ceritanya akan berkisar kepada perjuangan Phdnya. Pernah sekali ralit sekali bercerita kisah arahan-arahan supervisor kami itu di koridor, sehinggakan tidak perasan supervisor itu ada di belakang menegur kami dengan ayat-ayat selalunya 'Ah, Malaysians, always lounging around' Kelakar pun ada, nasib baik tak bocor rahsia :-D

Sejak setahun lepas acapkali dia katakan keinginannya untuk pulang awal. Sememangnya mengikut perancangan terdekat kami di antara aku, dia dan Kak Hada, seharusnya kami pulang dalam masa yang sama. Sesungguhnya Allah lebih menyayangi. Dijemput Arwah pulang lebih awal mengadapNYA. Kali terakhir bertemu Arwah di rumah terbuka Kak Dayah pada 18 September lalu. Apabila dikenang kembali kerapkali juga bertemu bulan September lalu, mungkin juga kerana bulan Syawal. Di pagi hari raya contohnya, sempat aku tegur lensa kamera barunya. Tetapi sememangnya lebih kerap daripada selalu. Namun tiada kesempatan bertemu di hospital sebelum pembedahannya kerana aku perlu terbang ke Seoul. Hanya ucapan selamat daripada aku yang disambut dengan permohonan maaf dan terima kasih daripadanya.

Gambar terakhir Arwah dalam simpanan - 18 September 2011
Kadangkala dihambat perasaan bersalah mengenangkan apatah mungkin aku tidak mencuba membantu Arwah sebanyak mungkin di dalam perjuangan penyelidikan Phdnya :-( Tetapi bak kata Kak Nor, isterinya, 'yang sudah lepas usahlah dikenang. Arwah pun sudah tiada. Doakan Arwah tenang di sana'. Untung sungguh Dr Kamal punya seorang isteri dan anak-anak yang solehah. Anakanda sulungnya, Fatiha, 12 tahun, akur mendengar nasihat dan pesanan menjadi tonggak kekuatan buat bonda tercinta. Semoga kehidupan mereka sekeluarga di tanahair kelak dipermudahNYA, Insya Allah. Amin.

Sesunggunya Dr Kamal punya suatu aspirasi. Aspirasi itulah yang membawanya ke sini, berjuang menuntut ilmu. Seperti itulah aku mahu mengenangnya. Semoga Allahyarham Kamal Ismail ditempatkan di kalangan para solehin. Semoga beliau tenang di sana. Al- Fatihah. 

Friday, September 30, 2011

Thursday, September 29, 2011

Annyong Haseyo in Seoul - Day 1

Disebabkan lapar, kami decide utk jalan-jalan cari makan ke Itaewon yang dikatakan banyak tempat makanan halal. Selepas makan cadangannya untuk ziarah Masjid Seoul Central yang juga terletak di Itaewon. Kami ke Itaewon juga menggunakan subway train dr line kami Line 2 (Green Colour Line) di Sinchon perlu bertukar line ke Line 6 (Brown Colour Line). Masa inilah baru aku tahu betapa extensivenya line-line subway train Seoul. Ada 9 semua nya, bersimpang-siur, atas bawah, 2-3 tingkat, hampir kesemuanya di bawah tanah. Sepanjang di sana, kami hanya guna train sahaja. Murah, cepat dan tak yah pening2 tanya orang2 Seoul yang tak reti ckp omputeh ;-) Lagipun, traffic Seoul adalah sgt sibuk. Pulak depa drive on the wrong side of the road..ha..ha.. Boleh dikatakan hampir lunyailah phamplet train Seoul tu jadi rujukan aku sepanjang kami di sana. :-D

Have to go all the way to Seoul to eat a Turkish Kebab ;-)
TBC....

Monday, September 26, 2011

Flying Times

Time really flies. September is slipping away from my hands. There's just too many things occurring at the same time that I couldn't even manage to sit down and update some of the events that have been going on in the past couple of weeks.


Alhamdulillah, the rest of the clan have recovered from the flu bug recently. In between them not being well, I manage to attend a couple of seminars, one including meeting Professor Andrew Harding, an expert on South East Asian law, speaking on Malaysian 'Social Contract'. Nothing that controversial, but he did view that the idea of Malaysia never being colonized as being 'absurd'! :-)


With Prof Harding after his talk @ Uni Melbourne 
{a snap that took hours to 'touch', I think I need a new mobile phone ;-)}


In the middle of September, we had the chance to join the LTUMSA's celebration of Malaysian Day at the AGORA. It was interesting to see how the locals 'interact' with our 'diversity' and also see how we are being seen by others. Anyway, it was a fun day, lounging around in the middle of the AGORA, which truth be told, I have never done before. Well, come to think of it, I have never celebrate Malaysia Day before he..he.he..  


The boys trying out 'congkak'
Then I needed to finalise my paper for a Law Conference in Seoul and decide whether to present another paper at a Law Postgraduate Conference in Sydney next month. As I was trying to speed up my overall writing, so I always plan to present different aspect of my thesis, instead of presenting a somewhat 'similar' paper in different conferences. But of course, writing takes a considerable amount of time.  All my weekends in September were  filled up with Open Houses invitations. Even with one house a week, I found myself exhausted. I couldn't fathom how some of my friends can 'deal' with 5 houses in a day! I guess, by the time they reach the third house, they would have to 'ambil bau' only ;-P. So regardless, there goes my weekend working hours. I am definitely pressed for time. And home is not a very conducive place to work. I'd rather play with the children :-P 


I have also had to squeeze in interviews and site visit to two Family Relationship Centres, as a way to corroborate some of my online data. With that out of the way, I needed to prepare an outline of the conclusion chapter for my monthly meeting and prepare for my trip to Seoul. In between those preparations, I have to meet my other supervisor at least a couple of minutes every other day to discuss my discussion chapter reviews because he's so busy that he would just called for a meeting whenever he had some spare time to sit with me. Luckily, the school is out this week, so I had some leeway to maneuver my working hours and lengthen them. This is also important, since I also need to express some milk for Luqman considering I will be away for 5 days. In order to gain a sufficient amount of milk reserves, I need to 'built' them up by being away for 'quite' a while. {Mana mungkin  ditinggakan begitu aja. Nanti bisa dipersoalkan dan mempersoalkan mengapa anakanda tidak disusukan kerna ibundanya di dalam kesibukan dan kejauhan ;-)}


Anyway, up till today, my powerpoint slides are not ready, I have another meeting in a couple of minutes and all my bags are not packed, and I am travelling to a non-English speaking country and my itinerary is not yet ready..... ooooo ok whoosa...whooosa... Allahumma Yasirli....and I will see you all in Seoul, Insya Allah. :-D

Tuesday, September 13, 2011

Plan B

Recently, my supervisor said - "You must now think of a plan B." And when I 'flashed' my sign of disapproval of that statement, he nailed the statement again - "EVERYBODY must have a plan B!" referring to all 3 of us Malaysian, under his supervision. Argghhh...all this while not even an iota of such an idea was implanted in my brain. I refused to talk about it nor think about it. But as my supervisor said - "It's always good to have a PLAN B and all of you MUST have a plan B" - full stop. No argument there!

And September seemed to be going along with his advise that PLAN B is a must.

Due to the 'Spring Fling' weather that mimics winter and the flu bugs that have been going around, the rest of the family is not doing so well. For the past week or so they had terrible cough, that seemed to rocked the house. At times, coughing and sneezing in syncronization, no pun intended. Then there're the late night and early hours fever, which drived me into sleeping zombies - armoured with rectal suppositories, paracetamol and fever cooling patch, along with extra buckets for the 'puke encounter'! For the past week or so, it appears that I might be the only person in the house not yet affected, so as a prevention and defence mechanism, I have succumbed myself to a daily dose of medication too. So far, not too bad. But I am outnumbered by sick people here! It appears to be a matter of time before I become infected myself. But I am praying that such would not be the case, Insya Allah. I just couldn't afford to be sick now - well, that's what I kept telling myself. But truthfully, between being unwell and catering for the unwell, requires just the same amount of person - ME!  

On top of that, I have two papers due before the end of the month. The second one can't get completed, unless I finalised the first one. I need to make some sites appointments and observation for my study and prepare for a conference at the end of the month. There's also a couple of interesting and relevant seminars run in these few early weeks of September, which requires time away from my workschedule. One of the Seminar - the 'Completion Seminar' also further enhanced the fact that I might have underestimated certain aspects in the timeline management of putting things together of the thesis. Even printing could take a whole week! And now, instead of continuing writing, I am writing this - thinking, how's the children doing at home, and planning for their visit to the GP later in the day. So perhaps, I have to think of that Plan B after all. hmmmm...

Tuesday, September 6, 2011

Sedetik Lebih...



Nobody said it was going to be easy
I know that now
After almost 10 years
My worst enemy is myself, constantly battling perceptions 
But I know that now in order to be accepted by my Lord, I myself must be accepting
Until then, little matters
And in this journey of self discovery, come what may, there will be this one person who will strive to be there for me
May I have the inner strength to not fail him...

Happy Father's Day to my Dear Husband.
Where fatherhood is an everyday adventure... 

Sunday, September 4, 2011

Syawal kami...

Syawal yang bermula di penghujung Winter & permulaan Spring!

Sambutan Syawal di Victoria bermula pada hari rabu, 31 Ogos. Manakala kebanyakan tempat lain termasuk Malaysia menyambutnya pada 30 Ogos. Dua malam lah dok calling2 Malaysia sebab malam pertama abah kata tak leh nak wish Selamat Hari Raya lagi...ha..ha.ha betul gak kan.

Anyway, tahun ini walaupun baru dua kali Aidilfitri di perantauan, tidak lah berapa sedih pilu sgt, sbb tahu tak lama lagi nak balik dah hu..hu..hu. Lagi satu aku tahu, di Malaysia raya pertama adalah pastinya lebih pilu lagi kerana Mak We sudah tiada bersama merayakannya sekali :-( In a way, berhari raya kali ini, make up aku maintain ;-P



Aku berasa sangat senang raya kali ini, kerana sambutan hari raya Desa Bundoora semuanya di buat di dewan International College La Trobe University berhadapan dengan Barnes Way, kawasan rumah kami. Jadi drpd Takbir malam raya, solat sunat raya, sambutan hari raya dan open house, kami berjalan kaki shj ke situ. Di dalam cuaca musim bunga, kami menapak ke sana, terasa seperti kami berjalan raya ke rumah sanak saudara di Malaysia pulak. Seronok rasanya. No pressure! Alhamdulillah, kemudiannya kami memenuhi jemputan ke rumah teman-teman yang turut membuat rumah terbuka. Terima kasih.

Khutbah Raya by Ustaz Azizi.

Kenangan terindah Aidilfitri kali ini pasti menggamit perasaan rindu terhadap kehidupan kami di Melbourne ini kelak. Walaupun sangat ringkas, tetapi sangat terkesan di jiwa. Semoga ianya menjadi pemangkin kehidupan yang lebih bermakna di masa hadapan di tanahair nanti, Insya Allah. Amin.


Whatever you feel looking at this snapshot - it's mine too :-D


Wednesday, August 31, 2011

Syawal V:2011


Anakanda Luqman di pagi 1 Syawal :-)

Eid Mubarak buat semua!
Ampun dan maaf atas sebarang salah dan silap kami sekeluarga.
Semoga Syawal kali ini lebih menginsafkan drpd yang sebelumnya, Insya Allah.

Tuesday, August 30, 2011

Ramadhan V: 2011

Hari ini berakhirlah Ramadhan bagi sebahagian besar Muslim yang berpuasa di bumi Victoria ini. Ini adalah kali kedua kami sekeluarga berpuasa di sini sepanjang pengajian dan Insya Allah yang terakhir di sini. Ramadhan bagi aku semenjak beranak-anak kecil ini tidaklah seaktif semasa zaman-zaman bujang dulu. Namun Alhamdulillah, semenjak 5 tahun kebelakangan ini, puasaku cukup sebulan sama ada kerana mengandungkan mereka ataupun menyusukan ketiga-tiga mereka. 

Tahun ini pula adalah tahun kedua Aliyah berpuasa. Cabaran berpuasa di Melbourne adalah lebih besar bagi  Aliyah kerana sebahagian besar rakan-rakan sekelasnya, walaupun Muslim tidak berpuasa. Di ketika rakan-rakan lain berhenti rehat untuk makan, dia hanya dapat melihat sahaja. Kemudian ada hari-harinya, dia keseorangan shj berpuasa, apabila ada rakan-rakan Muslimnya dr Malaysia, Arab Saudi dan Indonesia hanya berpuasa separuh hari. Alhamdulillah juga berpuasa di musim sejuk, maka jumlah jam berpuasa adalah lebih pendek drpd di tanahair, mengurangkan keluh kesahnya meminta untuk berbuka di petang hari selepas pulang drpd sekolah.

Ada hari-harinya juga dia mohon untuk tidak berpuasa, contohnya apabila ada lawatan sekolah, PE dsbnya. Aku benarkan juga kerana memikirkan dia berpuasa pada umur sekarang ini adalah sebagai satu bentuk latihan fisilogi kepadanya. Kadang-kadang walaupun dia lewat  bangun sahur, aku suruh juga dia 'bersahur' dan berpuasa mcm kebiasaan. Alhamdulillah, berjaya juga lah Aliyah berpuasa melebihi 20 hari tahun ini.

Walaupun berpuasa di dalam musim sejuk, aku mendapati berpuasa kali ini adalah amat meletihkan. Mungkin kerana perlu memasak setiap hari di samping memikirkan isi penulisan chapter thesis sekali. Apabila sudah di penghujung Ramadhan boleh dikatakan hampir setiap hari kami berbuka di Surau La Trobe University sahaja. Terasa bebas minda sedikit apabila tak perlu memikirkan dan terkejar-kejar memasak juadah untuk berbuka apabila Maghrib menjelang. Alhamdulilllah, juadah berbuka di Uni  lain drpd yang biasa di Malaysia, namun  sedap-sedap belaka. Sesungguhnya kami akan merindui pengalaman-pengalaman ini. Entahkan bila bisa menempuhinya lagi :-)

Monday, August 29, 2011

Rindu



Tarikh ini setahun yang lalu, aku bertemu buat kali terakhir dengan Mak We - nenda tercinta. Dalam kucupan dan dakapan, Mak We berpesan ‘Jagalah diri dan anak-anak’. Dalam linangan air mata, aku katakan ‘Insya Allah, panjang umur, nanti kita berjumpa’ walaupun jauh di sudut hatiku, aku berkata-kata mungkinkah. Sudah tentu zahirnya aku masih berharap Allah akan memberikan kami semua sedikit lagi masa bersamanya. Tapi kita hanya merancang, Allah yang menentukan. Tepat dua minggu selepas pertemuan terakhir itu, di subuh 2 Syawal beliau pergi menghadap Ilahi.

Masih terngiang-ngiang suara pilu Abah menerima perkhabaran berita. Ayat-ayat terakhirnya ‘Tunggu aku sampai!’. Kami bergegas pulang dari Kuantan ke Tanjung Bidara. Alhamdulillah kami sekeluarga semua selamat tiba ‘in record time’ memandangkan cara pemanduan adik sebagai kepala konvoi 4 kereta yang kadang-kala ‘bridging on the side of suicidal’! Di sepanjang perjalanan, minda kami semua tertumpu kepada keretanya dan pada masa yang sama mendoakan Allah memudahkan perjalanan kami pulang bagi bertemu jasad Mak buat kali terakhir.

Sejurus tiba, kami semua tujui ‘rumah Ibu’ yang diapit rumah kedua-dua ibu saudaraku. Jasad Mak diletakkan di ruang tengah rumah, di kelilingi semua ahli keluarga yang melimpah sehingga ke ruang dapur dan serambi rumah. Masakan tidak, Arwah meninggalkan 8 orang anak, dan hampir 60 orang cucu dan cicit. Aku lihat mak kelihatan seperti di dalam tidur yang amat dalam dan rupa parasnya lebih muda daripada umurnya. Aku dakap Abah We dan ketiga-tiga ibu saudaraku. Aku lihat Abah dan kemudian bapa saudaraku membisikkan kata-kata terakhir mereka kepada arwah Mak. Suasana sungguh sayu dan pilu sekali.

Apabila tiba masa untuk memandikan jenazah, kelima-lima anak lelaki Mak ingin turut sama menguruskannya. Sehinggakan ditegur Ustazah yang mengepalai urusan jenazah bahawa afdhalnya hanya yang Muhrim perempuan sahaja yang melakukannya. Namun Ustazah benarkan kelima-lima mereka melalukan air pertama dan yang seterusnya diuruskan ketiga-tiga ibu saudaraku dan beberapa sepupu-sepupu perempuanku. Aku serahkan semua anakanda kepada suamiku dan turut berada di ruang mandi, melihat bagaimana kesemua mereka memandikan arwah dengan penuh kasih sayang dan membantu sedikit urusan kafan. Sesungguhnya, ini kali pertama aku menyertai hal-hal urusan jenazah. Dan atas kelemahan aku sebagai insan biasa, perkara yang seharusnya mengingatkan aku akan mati, ketika itu hanya dikaburi perasaan sedih kerana akan berpisah dengan jasad Mak.

Selepas selesai urusan mandi dan kafan, Ustazah beri sedikit ruang masa buat kami semua memberikan kucupan terakhir. Jenazah Mak kelihatan tenang, seolah-olah tersenyum :-) Apabila tiba giliranku, aku tarik nafas sedalam2nya, seka baki air mata aku agar tiada yang tumpah di wajahnya dan kucup dahinya. Dalam kucupan aku doakan agar Allah permudahkan perjalanan Mak di alam sana. Bisikan terakhirku ‘Mak, saya akan ingat pesanan-pesanan Mak’. Alhamdulillah, urusan pengkebumian selesai sekitar Zohor. Jenazah Mak diiringi berpuluh-puluh ahli keluarga dan jiran tetangga. Aku berziarah kemudianya bersama Aliyah, in a private session - banyak sungguh ingin dikatakan kepada Mak.

Sesungguhnya kami semua kehilangan. Kehilangan pengikat kasih. Walaupun Mak tiada sebarang pendidikan formal, namun Mak senantiasa mengajar kami walau apa sekalipun, yang lebih utama adalah kasih sayang dan menghormati sesama ahli keluarga. Keutamaan inilah yang menyebabkan keberadaannya sentiasa dirasai, walaupun Mak tiada di depan mata. Sehingga akhir hayatnya, walaupun uzur Mak sentiasa berusaha memuliakan dan mendahulukan suaminya. Walaupun ada masanya Mak kelihatan kalah dan mengalah, namun bak kata pepatah Inggeris, Mak kemungkinan ‘lose the battle’ tetapi Mak ‘always win the war’! Alangkah bagusnya, jikalau sikapnya ini dapat sentiasa aku adaptasi. Doakan kami Mak! 

Buat kalian pembaca yang bijaksana, sama-samalah kita sedekahkan doa dan Al-Fatihah untuk nenda yang sangat kami kasihi ini - Hajah Che Wah bt Baba.  I am sure if you have had the chance to meet in her, in her lifetime, you would have loved her like we do :-) 


Begitu jua, aku mendoakan arwah nenda lelaki sebelah ibuku, Othman b Tahir, lovingly known as 'Atuk Uban' yang telah hampir 22 tahun meninggalkan kami. Semoga Atuk diberi kelapangan di sana sementara menanti hari perhitungan kelak.


Jutaan terima kasih aku ucapkan atas doa-doa kalian, walaupun kalian tidak mengenali nenda-nenda kami ini.Semoga Allah turut sama mempermudahkan jua urusan anda semua. Amin.

Monday, August 22, 2011

BIjak...BIjak...

Time difference in between photos - 6 months
Luqman sudah besar, Alhamdulillah...Alhamdulilllah, next Januari udah 2 tahun...hu...hu..hu..tgk gigi tu banyaknya lah.  Tersangat cerdiklah budaknya. Pening kepala memikirkan teknik-teknik untuk nak memelihara drpd mendatangkan kecederaan kepada diri sendiri, sebab terlebih bijaknya. Baby cot pun sudah tidak dapat menampung keselamatannya :-D

Kalau dibiar di dalam baby cot lama sikit, dia sudah tidak menangis lagi dah. Sebab dia tahu tak de siapa yang akan tertipu dgn pujuk rayuan tangisan palsunya itu ha..ha..ha..ha Tetapi! tetapi! dia kan bijak, maka dia pun cari jalan bagaimana untuk mengeluarkan dirinya drpd baby cotnya itu. Selepas membuat beberapa observation, maka dia mendapati dan membuat kesimpulan kalau dia tanggalkan seluar dan diapernya, maka akan berlari2 lah mama dan babahnya untuk mengeluarkannya dr baby cotnya. TING! Otaknya pun put two & two together. Maka bertambah keraplah dia menanggalkan seluar dan diapernya semenjak dari itu. Adoi!! Tidak ke ini menjadi satu kemuslihatan kpd mama dan babahnya??? 

Maka sbb mama pun bijak, fikir punya fikir, selepas sudah ditape diaper pun tak jadi apa, last2nya aku terpaksa pakaikan diaper nya terbalik! ha..ha..ha...tak penah lagi anak2 ku yang lain, mahupun adik beradik, sepupu sepapat, anak2 sedaraku yg kena pakai diaper lagu ini. Memang bijak, bijak sgt Luqman ini.

Aku ingat settle lah masalah ini. Rupanya idak! Sbb semenjak minggu lepas dia sudah pandai memanjat baby cotnya sendiri dr luar selepas panjat kerusi dan minggu ini sudah mula berjinak2 untuk memanjat keluar drp baby cotnya dr dalam. Setakat ini masih belum berjaya. Tapi aku tidaklah sangsi yang ianya akan bertahan sebegitu lebih lama. Huwaaaa!!!! Luqman...Luqman...you are a safety hazard to yourself, because you are too brilliant for own good hu..hu...hu..

Anyway, ini pesanan untuk Atuk Mama - gigi saya sudah bertambah banyak sekarang ini. Januari ini lagi banyak tau, so Atuk kenalah BEWARE! Nantikan kepulangan saya :-D

Sunday, August 21, 2011

Jika Beriftar_Mulalah Membungkus ;-D

Semalam dalam kekalutan nak berbuka bersama Imran, Noreen and the geng di Jika-jika (pronouced as Jaika-jaika) Community Centre, di Northcote, nose pad cermin mata aku hilang satu. Aiseh! bikin lambat sampai ajer. Semalamanlah beriftar dok picit2 hidung sebab, sakit kena besi cermin mata sans the nose pad. Tapi lupa sat sebab makanan sedap2 dan sungguh banyak sekali. Naik sekilo wes lepas makan dan makan. Alhamdulillah! Terima kasih juga kepada penganjur bersama Kak Sue dan Aini sekeluarga. Mohon ampun dan maaf sebab menjalankan projek membungkus shj dan tidak berkesempatan nak buat projek mengemas sekali - almaklumlah, my small army would prefer to unkemas daripada mengemas he..he..he..

All the gorgeous ladies :-D

Inilah projek budak-budak ni semua masa org tgh solat, dok kelentung kelentang -D

Anyway, kerana majlis Iftar juga meraikan beberapa rakan-rakan PhD yang bakal balik for good sebelum hari raya ini, including Kak Aida dan Kak Asmidah, maka perbincangan sepanjang malam sebahagiannya berkisar kepada isu-isu packing dan shipping. So dapatlah beberapa tips. Antaranya, company2 yang dicadangkan dan tempoh masa yang diambil untuk mengemas. 

Yang dirai dan yang meraikan :-)
Tuan rumah menyelesaikan ... ;-P
Apa yang aku dapati adalah, harga shipping adalah berbeza-beza dan sebenarnya mahal murahnya banyak berkisar kepada berapa dan apa jenis barang yang kita nak hantar pulang. Kadang2 menghantar melalui jumlah kotak dan beratnya, lebih murah drpd melalui 'container' sekiranya barang kita 'kurang', dan kadang2 pula lebih mahal sekiranya barang2 kita lebih banyak dan pelbagai jenis rupa paras dan sizenya. Harga juga berbeza antara door to door, door to depot, depot to depot. Itu tidak termasuk harga bayaran bagi port dan agen (sekiranya ada) dan juga insurance (jika perlu dan sayangkan brg2 anda itu). Penting juga untuk kita tanyakan sekiranya company2 tersebut punyai rate khas untuk students. Setakat ini aku sudah jenguk2 beberapa company dan sedang tunggu untuk menghubungi beberapa cadangan lagi, termasuk drpd Achik ku (seorang Pegawai Kastam Malaysia) di Sheffield.

Dan yang paling penting sekali, rata-rata mengatakan tempoh mengemas barang mengambil masa paling kurang sebulan dan paling lama sehingga 6 bulan. Mak Aih! hu..hu..hu lagu mana mahu perabih PhD ini kalau dok sibuk mengemas loh!

Jadi pagi2 tadi sebaik sahaja kedai bukak, aku sudah tiba di Northland Shopping Centre - pertamanya untuk ganti nose pad baru. Ini kali kedua aku ganti nose pad. Yang terakhir tahun lepas di Malaysia. Alhamdulillah, dapat diganti dalam AUD10 sahaja sepasang di OPSM. Dalam masa 5 minit semua siap, sekali dibersihkan, berkilat2 lah cermin mata ku yang framenya sudah berumur hampir 5 thn itu. (Good old glasses are like good old shoes - and good old friends, they are always comfortable and reliable to be with!)

Keduanya - aku singgah di Reject Shop untuk membeli bubble wrap dan cling wrap. Aku berkira-kira aktiviti membungkus perlulah bermula dr sekarang. Kotak2 di Reject Shop nampak gayanya lebih mahal drpd yang dijual secara online di beberapa site, contohnya di sini. Kalau kita gunakan company Seven Seas pulak, kotak2nya dan semua packing material, termasuk bubble wrap dan tapes diberikan percuma (ataupun sekali dgn harga shipping lah tu sebenarnya). Ada juga kotak2 yang dijual secara online di ebay, gumtree ataupun yang diberi percuma di freecycle (tapi tak tentu jumlah dan lokasinya) dan sebagainya. Jadi masih lah berkira2 dan meninjau2 yanga mana satu yang bersesuaian.

Kalau ikutkan kami nak bawak balik sekurang mungkin barang2 drpd Australia. Tapi bila singgah di Sunday Market di uni tadi berkenan sungguh tgk pelbagai mainan Fisher and Price dan buku2 kanak2, preloved ones yang elok2 dan harganya lebih murah drpd beli baru. Macam mana ni?? Temptations!! Rasa macam nak borong semua ;-D Silap haribulan esok2 di saat-saat akhir nanti, kami lebih byk bwk balik buku dan mainan drpd barang2 lain yang menjadi idaman orang2 Malaysia di Melbourne ini hu..hu..hu..

Monday, August 15, 2011

Sempit & Lapang

Senyap jer dong?? Buat apa tu?? he..he..he bunyinya mcm tertangkap Luqman tengah buat projek makan kertas, tisu, ulat dsbnya tu :-D

Anyway, Ramadhan yang paling best sebab masa terasa begitu panjang sekali. Jadi perlulah digunapakai sepenuhnya. Sekarang ini tengah menulis diskusi. Setakat ini, beginilah hasilnya. Setiap hari sekarang perkara yang asyik berlegar-legar di minda "BILALAH NAK HABIS NI?????" Aku kini kesempitan ruang rumah, ruang meja, ruang 'uang' dan ruang minda!! Alhamdulillah ruang hati tak kesempitan jugak, kalau tidak pasti hancur...

Setiap hari juga berdoa agar Allah berikan aku dan sahabat-sahabat seperjuangan - kesabaran dan kelapangan untuk meneruskan 'aktiviti' ini. Walaupun, aku sebenarnya lebih takutkan apa yang ada selepas tamatnya 'aktiviti' ini, namun aku mahu menamatkan fasa ini di dalam kehidupanku, dengan harapan aku punya kekuatan untuk menghadapi cabaran fasa selepas ini, Insya Allah. Amin.   

Wednesday, August 10, 2011

Burning UK

The UK is still burning! The riots are spiraling out of control to other major cities now. It's mind boggling how one single incident could have led to all these riots. It's like all this while 'they' are bursting at the seams and just waiting to explode. SO SCARY!!


Apapun kami di sini mendoakan semoga Allah lindungi ahli keluarga kami, Achik dan Pakcik sekeluarga di Sheffield dan teman-teman seperjuangan di UK juga semua saudara-saudara seIslam dan rakyat Malaysia yang lain di sana. Kami doakan semua kacau bilau ini berakhir dengan segera dan dengan amannya dan nikmat Ramadhan ini dapat diperolehi dengan ketenangan. Amin Ya Rabbal 'Alamin.

Monday, August 8, 2011

Pest!

Ujian-ujian kesabaran datang lagi ~ versi nyamuk!

Minggu lepas email yahoo aku telah di spam. Arghhhh!!! haru... Beberapa bulan sebelum ini email rasmi universiti. Habis lah tak boleh nak login ke dalam sistem uni, semua kena block termasuklah PC kerja semuanya. Seharian aku berurusan dgn staff-staff di universiti yang etika kerjanya very individualistic ~ which means ke hulu -ke hilir lah aku ala-ala safa marwa, sebab kalau pegawai A tak tahu bagaimana nak menguruskan masalah/urusan ini sebab bukan bidang tugas dia, maka sampai bila-bila pun dia takkan tahu (ataupun tak mahu ambik tahu) dan tidaklah dia akan suggest pegawai B ke C ke. Pandai-pandailah aku carik sendirik! Ini bukan Malaysia, di mana perangai 'busy body' sesetengah staf gomen 'nampaknya' adalah jugak pekdahnya. Aduhai seharian aku tawaf universiti dr unit ICT student ke unit ICT staf. Sudahlah jarak di antara kedua-dua unit sejauh satu padang bola. Masih jugak tiada penyelesaiannya. Staf unit ICT staf kata bukan bidangkuasa depa, suruh pergi ke unit ICT student. Bila sampai di unit ICT student pulak, depa masih tak boleh unblockkan sebab katanya tiada authority untuk berbuat demikian, sbb depa jaga budak2 undergrad jer. So depa suruh pergi balik ke unit ICT staf ....arghhhhh!!! Aku pergilah semula ke ICT staf, depa kata apahal pulak tak boleh, mungkin ada something wrong kut dgn account aku (implying aku tak bayar fees). Pulak dah?!

Maka aku pun pergilah cek dgn bahagian account, student centre nak bertanyakan apahal aku tak boleh nak login ke dalam sistem ~ apakah yuran tak berbayar ke?? Alhamdulillah yang menguruskan kaunter tu, si cantik manis Hessa, from Turki kesian dgn cerita aku yang dah macam nak menangis mengenangkan apahal kalau macam ni berhari-hari, macam mana nak buat kerja. Selepas cek account semua clear, dia kata, takpelah, dia suruh aku duduk je kat lounge dan dia cuba uruskan melalui telefon. Dalam masa kurang drp 15 minit, selesailah masalah aku. So betullah firasat aku, email aku was compromised dan telah menghantar beratus2 email spam ke semua contact lists aku. Maka untuk mengelakkan masalah berterusan unit ICT telah block account aku. Untuk unblock, depa telah bagi password baru dan haramkan penggunaan yang lama. Penyelesaian yang nampaknya sangat mudah dan cepat, kalau lah depa actually listen to me!!! Sungguh geram sekali kerana telah membuang masa begitu aje.

Anyway, bila email yahoo aku pun buat ala-ala nak menyemakkan email account org lain, maka aku sudah boleh agaklah, ni mesti ada org telah guna pakai account aku. Bila trace balik nampaknya macam dr Taiwan. Maka sebelum yahoo block aku, aku pun bersegeralah menukar password yang baru. Tapi adalah jugak mereka-mereka dlm contact list yang telah ter'spam'. Mohon ampun lah yer. Please just delete them. When part of your lives is actually attached to technology, benda2 sebegini, unfortunately kadang-kadang tak boleh dielakkan. Which reminds me of my dormant FB account - perlu investigate ni kut2 ada pulak orng menyamar jadi aku kan...~ he..he..he bunyi cam alasan nak bukak FB balik jer tu ;-)

Settle bab email - sejak semalam pulak, tah apahal asyik terima call daripada seorang mamat yang bila telah di'google'kan nombornya datangnya dr Morroco/Maghribi. First missed call, aku call balik dia letak semula. Pastu hantar sms kata 'no spekey english tu woman arabik'. Aku biarkan jerlah. Pastu buat lagi missed call. Siap hantar sms 'Ramadan mobarak' dan tah hapa-hapa lagi. Apahal pulak ni ~ nak cari jodoh ker?? Kut iye pun, cakaplah elok2. Balik2 missed call. Kedekut ta#* hidung masin betul! Kalau ginilah gayanya nak mencari jodoh, tak payah ler. Mengabihkan boraih ja! Memang lah calon tercorot. ehhh...melalut pulak.

Hari ni pun dia buat lagi. Stress betul nak buat kerja. Ini sudah kira harassment. Maka aku mintak tolong pakcik Androidku download program dlm telefon untuk block nombor mamat ni. Semoga lepas ni tak de dah lah incoming (missed) call drp Morroco, Insya Allah. We shall see....ok now...back to work sebelum termakan nyamuk. 

Thursday, August 4, 2011

Ramblings of a Bunga-bunga Heart

Bunga-bunga hati or hati berbunga-bunga?
Kenapa ni?
Sudah separuh betul sahaja
Andai aku sotong
ha..ha..ha..ha..ha..
Sotong??
Sedap jugak kalau sotong dibuat sambal untuk berbuka
Kenapa ni?
Sudah separuh tak betul
Alhamdulillah Ramadhan
Andaikan tidak, pasti bertambah kekurangan kebenaranku
Andai Luqman boleh temani mamanya bekerja
Luqman??
Alasan, alasan, alasan,
Ya Allah, malunya...
Kenapa ni?
Hujungnya sudah nampak
Tapi jalannya masih berliku-liku
Yang tinggal hanyalah separa aku
Ya Allah turunkanlah Ilham
Semoga hati ku berbunga-bunga mengenang kan bertemu Luqman di petang hari nanti...

Sunday, July 31, 2011

Blessings

It doesn't really matter how deep a 'hole' you are in, always...always count your blessings. For there are people out there who are in worst, much...much worst situation than you are. So I always remind myself, it's not that bad, with patience and support, I can deal with all the trials and tribulations life throws at me.

When I feel so unimportant,  I remind myself that I can always be important in the Eyes of the Lord, Allah swt, as long as I made myself worthy of His Attention. 

And I know that for I may not be the most important people in the whole world,
at the very least these 3 little people plus my DH always find my presence in their life very important. 

What more should I be asking for...
Alhamdulillah, for all His Blessings, that no fortune could have bought me. What else am I waiting for... If there's anything, it is me that should have done more to show my gratitude for all the blessings that I have been granted. Just how shameful can I be? Asking for more, in exchange for less. Shame on me!

May this Ramadhan and the months and years ahead be a starting point for me to ask for less and to be able to give more, Insya Allah. Amin. 

To all my Muslims compatriots, please forgive my misdeeds, whether it's intentional or unintentional, for I am only human. Ramadhan kareem to all, may this celebrated Ramadhan  be better than the one before.