Wednesday, December 28, 2011

Jejak Kasih di Perantauan

Near Fitzroy a few hours after arrival - post boxing day shopping :-)

Alhamdulillah, Abah & Mama selamat sampai di Melbourne awal pagi 26 December. Tidur tidak sampai beberapa jam kemudian memulakan acara shopping pusingan pertama sempena 'boxing day' di DFO Essendon. Sehingga hari ini, setiap hari keluar bershopping ajer he..he..he.. Berjalan adalah agenda kedua.


Ada 2 perkara yang agak 'kepelikkan' kepada mereka - cuaca yang dengan temperature yang sekejap panas sekejap sejuk dan masa siang yang agak panjang. Tidur dan makan pun tak berapa teratur sebab perbezaan masa dan tempoh masa yang berbeza dengan Malaysia :-)


Mereka juga 'keharuan' melihat minah2 tak berapa saleh yang pakai baju tak cukup kain di musim panas ini ;-) Mama pulak asyik bantai cakap Melayu dengan siapa jer tak kira, sama ada mat saleh ke tidak ha..ha.. nak tawar menawar pun cakap Melayu jugak, tak kira! Adoiyai! Maharani Lawak :-) Mama adalah pakar tawar menawar. Aku tidak!  Tapi sebab kena jadi translator, aku kena jugak lah menawar. Takperlah, asah skills ;-)


Antara Aliyah, Uwais dan Luqman, Luqman lah seronok sekali, sebab ada orang layan main dengannya apabila atuk dan atuk mama berada di Barnes Way. Selalunya, Luqman kena main sorang-sorang. Atuk mama pulak buat Barnes Way macam kampung halaman dia, asyik meronda kawasan jer kerjanya. Atuk pun join jugak petang2, maklumlah siangnya sampai 8.40 mlm. Bosan nak tunggu malam he..he..he.. Kini kami menanti Mak Lang kanak2 ni tiba. Semoga Mak Lang selamat sampai, Insya Allah.

Wednesday, December 21, 2011

Final Days of Schooling in Melbourne

Dua minggu kebelakangan ini adalah amat padat menguruskan urusan-urusan akhir anak-anak di Melbourne sebelum kembali ke Malaysia awal tahun depan. Minggu lepas adalah minggu terakhir tadika bagi Uwais dan minggu ini bagi Aliyah. Hari Selasa lepas adalah konsert akhir tahun sekolah Aliyah dan hari Rabu pula jamuan akhir bagi Green group - Group Uwais. Maka hari Isnin  perlu mencari hadiah-hadiah bagi dibuat cenderahati bagi guru-guru sekolah Aliyah dan juga Uwais. Kemudian menghadiri setiap jamuan dan konsert. Hari Khamis pula bergegas 'cuci' gambar mereka  bersama guru masing-masing yang diambil pada hari Selasa dan Rabu bagi diserah kepada guru buat kenang-kenangan :-)


Aliyah & Miss Katherine, after her class performance.
Hari Jumaat, sempat menjengah ke Old Treasury Building di Melbourne city bersama Luqman dan DH. Petangnya, adalah hari terakhir Uwais di Olympic Village Preschool. Laporan akhir Uwais juga telah dilengkapkan oleh gurunya Mrs. Amy Whittingham dan diserahkan bersama. Setinggi ucapan terima kasih kami ucapkan buat Amy and teamnya, Sandra, Ange, dan Shukri kerana menguruskan Uwais setahun ini. Ada ketikanya pada pendapat aku Uwais mengalami some form of  'regression', tetapi Amy tetap setia menerimanya. Beberapa hari sebelum tamat term 4 ini, Amy katakan yang dia amat terkejut dengan perkembangan Uwais, terutama penguasaan bahasanya. Daripada komunikasi yang sangat minimum, tiba-tiba  menurut Amy "It's as if he suddenly wake up one day and decide - ok, today I am going to talk in English" :-). Aku katakan, Uwais memangnya begitu - a late bloomer! 

Uwais with his kinder carers
(His shirt actually said - "Who needs SANTA, I have got credit", ha..ha.. padan muka Santa!)

Aliyah with Amy - also her kinder teacher in 2009.

Something for Olympic Village Preschool. Amy said this is going to be very helpful :-)
Jumaat, belah malamnya kami memulakan sesi membungkus barang-barang yang bakal dihantar pulang minggu ini. Alhamdulillah, dalam masa 3 hari 3 malam, walaupun perlu bersilat dengan Luqman, semua yang berkenaan yang perlu dibawa pulang selamat dikemaskini dan dibungkus dan dikotakkan. Dalam pada rumah kami yang comel ini, hampir 3 cubic meter juga jumlah kesemua barangan tersebut memandangkan sudah 3 tahun setengah di sini. Separuh drpdnya adalah buku-buku yang kebanyakannya my DH beli secara online melalui BOOKTOPIA :-) Hari Isnin minggu ini pula sesi melabel kesemua barangan tersebut. Siapa sangka melabel pun boleh ambil masa sehari he..he..he..


Part of the package
Hari Selasa, laporan akhir tahun sekolah Aliyah dihantar pulang bersamanya. Alhamdulilah, Aliyah mendapat cemerlang - A, bagi subjek "Writing". Penulisannya kini mencapai taraf murid di Grade 2. (Aliyah sekarang berada di Grade 1) Surat pindah sekolah drpd Pengetua sekolah, Mrs Barbara Hinsley pula telah diterima tadi. Cenderahati juga telah diserahkan kepada guru kelasnya Miss Katherine Pieprzyk petang tadi. 

Miss Katherine said - this is exactly what I am looking for :-)
Selepas tamat sesi sekolah, kami ambil kesempatan mengambil beberapa lagi keping gambar kenangan di sekolah. Pengetua sekolah, siap memberikan ucapan "All the best" kepada kami, apabila melihat Aliyah bergambar di sekitar sekolah :-)

The School Logo...
Aliyah with the Lollipop Man - Mr Alan  (the school crossing supervisor)
Esok, adalah hari terakhir Aliyah di Kingsbury Primary School. Sedih juga. Tiadalah lagi aku akan mengulang ke Kingsbury setiap minggu selepas ini. Entahlah perasaan Aliyah pula sukar diduga. Mungkin aku akan suruh dia menulis bagaimana perasaannya kelak ;-) 

Friday, December 9, 2011

Menanti Lampiran C_SBPA 2012

Semalam Pekeliling berkenaan pelaksanaan Sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam telah dikeluarkan oleh pihak JPA. Sudah dua hari menelitinya. Sudah dua hari juga menanti Lampiran C. Lampiran yang menyatakan tentang Jadual Gaji dan Jadual Pemindahan Gaji. But nada! Katanya hanya akan diserahkan kepada bahagian sumber manusia jabatan masing-masing. Tak faham kenapa tidak boleh diupload kan saja sekali. Sudahlah masa yang diberi hanyalah sehingga akhir bulan ini untuk membuat keputusan sama ada untuk memilih SBPA atau kekal dengan SSM. Bagi kami-kami yang berada di luar negara ini, bukankah mudah kalau sudah dilink kan sahaja di web JPA itu. hmmmm.....apapun di sini pandangan awal aku selepas membuat penelitian berkenaan pekeliling tersebut. Harap ianya membantu, Insya Allah.