Resepi Perantau/Pantang 3 - Kerabu Pegaga

Minggu ketiga menyaksikan muka Luqman yang dah lain sikit, berat pulak dah naik dgn cepatnya, malangnya isk..isk..isk berat badan mama dia yang turun dgn slow motionnya...;-P


Tgk tu..pipi pun dah gebu

Tangan dan badan pun boleh tahan...:-)

Anyway, resepi kali ini melibatkan ulam pegaga. Mungkin boleh diadaptasi dgn ulam2 lain sesuka rasa :-)

Bahan2:

2-3 ikat pegaga
Segenggam Ikan bilis
Lada hitam (ikut kuantiti ulam, kalau terlebih sgt nanti pahit)
Hirisan Serai 2 batang
5 ulas bawang putih & 4 ulas bawang merah
Lengkuas 1/2 inci
Kunyit hidup 1-2 inci
Halia 2 inci
Sedikit garam

Cara2:

Goreng ikan bilis dan semua bahan2 di atas kecuali pegaga tanpa minyak
Keluarkan dan tumbuk bahan2 tersebut, dimulakan dgn bahan2 seperti bawang dan akhir sekali ikan bilis (jgn terlampau hancur)
Hiris pegaga dan gaul dgn bahan2 yang ditumbuk tadi

Siap!

Comments

Popular Posts