Resepi Perantau/Pantang 2 - Ikan Masak Asam
Minggu kedua berpantang pun diteruskan...Ini resepi melibatkan ikan pulak.
Bahan2:
Ikan
Lada hitam (ikut kuantiti ikan, kalau terlebih sgt nanti pahit)
Serai 2/3
5 ulas bawang putih & 4 ulas bawang merah
Kunyit hidup 1-2 inci
Halia 2 inci
2-3 keping asam keping
Sedikit garam
Cara2:
Rebus air sehingga mendidih
Titik serai dan masukkan ke dalam air tadi
Tumbuk semua bahan2 lain dan masukkan sekali
Masukkan ikan
Masukkan garam akhir sekali secukup rasa
Bahan2:
Ikan
Lada hitam (ikut kuantiti ikan, kalau terlebih sgt nanti pahit)
Serai 2/3
5 ulas bawang putih & 4 ulas bawang merah
Kunyit hidup 1-2 inci
Halia 2 inci
2-3 keping asam keping
Sedikit garam
Cara2:
Rebus air sehingga mendidih
Titik serai dan masukkan ke dalam air tadi
Tumbuk semua bahan2 lain dan masukkan sekali
Masukkan ikan
Masukkan garam akhir sekali secukup rasa
Salam akak. Bebinya sangat cute..tahniah. :)
ReplyDeleteBalik ni nak cuba resepi baru.
Terima Kasih :-)
ReplyDeleteohhh...ada eh masak ikan n lada hitam? tak pernah tau...kena cuba nih...
ReplyDelete